ALMANYA'DA EĞİTİM
Başkenti Berlin olan ve yaklaşık 82 milyon nüfusa sahiplik yapan Almanya tüm dünyada dev sanayisi ile bilinmekle birlikte dünyanın en önemli ekonomik güçlerindendir. Turistik açıdan farklı tarihi yapıları ile görülmesi gereken ülkeler arasındadır. Almanca dünya üzerinde 100 milyonu aşkın konuşanı ile Avrupa dillerinin en önemlisi ve aynı zamanda Avrupa Birliği içinde en çok konuşulan dildir. Almanya dünyanın en büyük üçüncü ekonomisidir ve Almanca yalnız Almanya, İsviçre, Avusturya’da değil aynı zamanda Kuzey ve Doğu Avrupa’da en önemli ticaret dili olarak aktif olarak kullanılmaktadır. Almanya, Kuzey Amerika, Afrika ve Asya’ya ufuklarını uzatmış çok sayıda şirketiyle ticaret ve endüstride uluslararası bir liderdir. Almanca'yı iyi öğrenebilmek için Almanya en ideal ve en hızlı öğrenim merkezi olmuştur. Okullarda konaklama ve ulaşım transfer ücretleri için bizimle irtibata geçip detaylar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Almanya'da okumaya hazır mısınız?
Ilgi duyduğunuz programların kabul koşullarını inceleyerek başlayın. Koşullar kurum veya programa göre değişiklik gösterebilir ve programların gereksinimleri de zamanla değişebilir.
Başvuru Gereklilikleri
• Seçilen Üniversite tarafından tanınan belgelerin kanıtı (örn. okul bitirme sertifikası, diploma)
• Özgeçmiş (CV)
• Dil yeterliliğinin kanıtı
• Başvuru formu
• Pasaport
• Referans mektubu/Motivasyon mektubu (varsa)
Başvuru koşullarının üniversiteden üniversiteye değiştiğini unutmayın ve her zaman kurumun web sitesini kontrol edin.
Özgeçmiş (CV):
Eğitim, iş deneyimi ve diğer ilgili niteliklerinin kapsamlı bir özeti.
Referans/Tavsiye mektupları: Bazı üniversiteler referans/tavsiye mektubu isteyebilir. Referanslar ideal olarak öğrenciyi akademik olarak tanıyan ve onların iş ahlakı, diğer öğrencilerle etkileşimleri ve yüksek öğrenime veya gelecekteki kariyerlere uygunlukları hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olan eğitimcilerden gelmelidir.
Referans verenler aşağıdaki gibi olabilir:
• Eğitmenler
• Öğretmenler
• Müdürler
• Antrenörler
Motivasyon mektubu: Neden bölümde, üniversitede ve ülkede okumak istediğinizi ve başvurduğunuz programla neden ilgilendiğinizi belirten kişisel beyanlar.
Almanya'da Studienkolleg'e Kabul Koşulları
Mevcut lise belgesi Alman üniversiteleri tarafından tanınmıyorsa, bir programa başvurmadan önce bir yıllık Studienkolleg almak zorunda kalınabilir.
Studienkolleg'e katılabilmek için öğrencilerin kendi ülkelerinden yüksek öğrenime giriş yeterliliğine sahip olmaları gerekir.
Dil Yeterlilik Gereksinimleri
Dil gereksinimleri üniversiteye kabul kriterleri arasındadır. Öğrencinin lisans programının tamamı Almanca ise, iki tanınmış sınavdan biriyle Almanca dil yeterliliğini kanıtlamaları istenecektir:
• Yabancı dil olarak Almanca sınavı (TestDaF dil sınavı)
• Almanya'da Üniversiteye Kabul için Almanca Dil Sınavı (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang DSH)
TestDaF dil sınavı 100'den fazla ülkede sunulmaktadır ve öğrencinin kendi ülkesinde tamamlanabilir. Öğrenciler web sitesinde sınav yerleri ve tarihlerinin yanı sıra test yapısı ve hazırlık seçeneklerine ilişkin bilgileri bulabilirler.
Öğrenciler ayrıca Almanya'da Üniversiteye Kabul için Almanca Dil Sınavına (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang DSH) girebilirler. Bu sınav birçok üniversite tarafından sunulmaktadır ve ilgili bilgiler her kurumun web sitesinde bulunabilir.
Alternatif olarak, eğer bir öğrencinin dersi İngilizce olarak veriliyorsa ve anadili İngilizce değilse, IELTS veya TOEFL puanlarını sağlamaları gerekecektir. Almanya'da okumak isteyen öğrencilerin ortalama IELTS puanları 5,5 ile 6,5 arasında değişmektedir. Lütfen bunun ortalama bir aralık olduğunu ve özel başvuru gerekliliklerinin (dil yeterlilik sınavı formatları) kuruma göre farklılık gösterebileceğini unutmayın. Lütfen bilgi için her zaman kurumun web sitesini kontrol edin.
Derecelendirme Ölçeği
Alman Üniversiteleri 1.0 ile 5.0 arasında değişen puan bazlı bir not sistemi kullanmaktadır.
Alınabilecek en yüksek not 1.0, en düşük not ise 5.0'dır.
Alman not sistemindeki her bir noktanın ne anlama geldiğinin dökümü aşağıda verilmiştir:
• 1 ila 1,5: Mükemmel
• 1,6 ila 2,5: Çok iyi, iyileştirme potansiyeli var
• 2,6 ila 3,5: İyi, ancak iyileştirmeye açık bir alan var
• 3,6'dan 4'e: Geçmek için zar zor yeterli, düşük notu gösteriyor
• 4,1'den 5'e: Başarısız olmak, geçmek için gereken minimum puanların altına düşmek
Başvuru Tarihleri
Almanya'da akademik yıl çoğunlukla iki yarıyıldan oluşur.
Alman yüksek öğretim kurumlarında genellikle bir kış dönemi (Ekim'den Mart'a kadar) ve bir yaz dönemi (Nisan'dan Eylül'e kadar) vardır. Her dönem hem ders ve derslerin yapıldığı dönemi hem de derssiz olarak belirlenen süreyi içerir.
Kış dönemi için başvuru süresi mayıs başından temmuz ortasına kadar başlar. Yaz dönemi için başvuru süresi Aralık başından Ocak ortasına kadardır.
Kabul mektupları kış dönemi için Ağustos-Eylül ayları arasında, yaz dönemi için Şubat-Mart ayları arasında gönderilir. Özel üniversitelerin başka son başvuru tarihleri olabilir. Son başvuru tarihleri için her zaman kurumun web sitesini kontrol etmek önemlidir.
Öğrenim Ücretleri
Devlet Üniversiteleri
Almanya, birçok federal eyalette, devlet üniversitelerinde hem yerli hem de uluslararası öğrencilere ücretsiz eğitim sunmaktadır. Ancak Semesterbeitrag olarak bilinen ve idari masrafları, öğrenci hizmetlerini ve toplu taşımayı kapsayan bir dönem ücreti vardır. Dönem ücreti genellikle 100 € ile 300 € arasında değişmektedir.
Bazı federal eyaletlerin yakın zamanda Almanya'da lisans veya ardışık yüksek lisans derecesi almak isteyen AB üyesi olmayan uluslararası öğrenciler için öğrenim ücreti uygulamaya koyduğunu belirtmek önemlidir. Bu ücretler eyalete ve üniversiteye bağlı olarak dönem başına 1.500 Avro ila 3.500 Avro arasında değişebilir ve bu kurumlara başvurmadan önce bunları ve diğer ilgili maliyetleri anlamak önemlidir.
Özel Üniversiteler
Devlet sübvansiyonu alan kamu kurumlarının aksine, Almanya'daki özel üniversiteler büyük ölçüde bağımsız fonlara dayanmaktadır. Bu nedenle öğrenciler genellikle daha yüksek öğrenim ücretleri ile karşı karşıya kalmaktadır. Özel yükseköğretim kurumlarında öğrenim ücreti, derece düzeyine ve eğitim programına bağlı olarak yılda 10.000 Avro ile 20.000 Avro arasında değişmektedir.
Maddi Destek
Uluslararası öğrencilerin Almanya'daki eğitimlerini finanse etmek için burslar da dahil olmak üzere birkaç mali yardım seçeneği vardır.
Burslar
Burslar, rekabetçi bir başvuru süreci aracılığıyla akademik mükemmelliğe sahip öğrencilere verilir. Öğrenciler kabul için başvurduklarında seçtikleri kurumlarda burs başvurusunda bulunabilirler. Pek çok bursun erken başvuru son tarihi olduğundan, bursları kabul sürecinin başlarında aramanızı şiddetle tavsiye ederiz.
DAAD, (Deutscher Akademischer Austauschdienst), Almanya'daki uluslararası öğrencilere her türlü burs olanağını sunan ulusal bir hükümet kuruluşudur.
Öğrenciler ayrıca bireysel Alman üniversitelerinin web siteleri aracılığıyla sunulan bursları da keşfedebilirler.